Suroviny:
Ø Banány plantain (můžou být i
obyčejné obyčejné) – o banánech plantain více – viz níže
Ø Ovoce do náplně – broskve, maliny,
meruňky, cokoliv, co se chuťově hodí k banánu
Ø Rýžový papír
Ø Hnědý cukr
Ø Rostlinný olej
Ø voda
Postup:
Banán rozkrojíme podélně i příčně na polovinu (tj.
máme 4 kousky). Každou část ocukrujeme hnědým cukrem, přidáme ovocnou náplň –
broskve, maliny nebo jiné ovoce, vždy dvě k sobě patřící půlky přiklopíme
na sebe, položíme na vlhký rýžový papír a srolujeme „do balíčku“. Okraje
zahrneme, aby nevytekla šťáva.
Na oleji smažíme do zlatova. Podáváme teplé, vlažné
nebo studené, pokaždé chutná výborně.
Rada pro obzvlášť mlsné jazýčky – polijte si to ještě
čoko polevou nebo sirupem, karamelem apod., zjistíte, co je chuťová symfonie J.
Info o
banánech Plantain:
Jde o větší
banány s tužší slupkou, které se používají jen na vaření. Dokud se velké
množství škrobu tepelnou úpravou nepřemění v cukr, nejsou totiž chuťově příliš
lákavé. Jedlé banány plantain jsou nejdříve zelené, postupně žloutnou, pak
mají černé skvrny a zcela zralé jsou úplně černé. Zelené, nezralé banány
plantain mají škrobovou, bramborovou chuť. Mohou se nakrájet na kolečka a smažit
jako křupavé chipsy.
Odrůda
banánů Plantain je důležitou potravinou ve východní a střední Africe a v
některých částech Asie, kde je lidé znali a jedli nejspíš už v 6. století před
naším letopočtem.
![]() |
Je to veliká dobrota |
Žádné komentáře:
Okomentovat