úterý 26. srpna 2014

6. týden, od 18.8.2014 do 24.8.2014, Calgary

6. týden, od 18.8.2014 do 25.8.2014, Calgary

Ahoj vsichni,
tak jsem se rozhodla to vzit po dnech, zazitku je trochu vice.

Pondeli - Odpoledne vetsinou travime u rodiny jednoho misionare, ktery slouzi nekde v Jizni Americe a oni tak maji kazdy tyden pozvane misionare. Jsou uzasni. Maji sest deti a jejich syn Kendzi hrozne rad chyta ryby se Starsimi. A minule pondeli jeden Starsi chytil takhle velikou rybu.

Kendzi moc rád chytá ryby

 V utery jsme meli district meeting (to znamená setkání všech misionářů patřících do jedné oblasti, které se říká District – okrsek – pozn. maminky) a potom jsme kontaktovali lidi v centru mesta. Tam alespon nekdo chodi pesky J

Chodníky prořídly,
všichni jedou vozidly...

(Z. Svěrák - písničky pro děti)

Uz se trochu zacinam
 orientovat v ulicich,
ale stejne se vetsinou
 porad ztracim.
Ach, ach,
vsak me znate.

                  
Je vidět, že lidé
v Kanadě jsou
 opravdu jiní

"Četl jste už Knihu Mormonovu?"
"Ne, ale moc rád si ji přečtu"


















"Děkuji Sestro Kolková za  Vaše poselství,
teď jsem šťastná!"

A vecereli jsme u jednech manzelu, kteri jsou vegetariani, takze presne to, co bych si sama uvarila... zni to asi divne, ale jsem vdecna za kazde zdrave jidlo, ktere nam tu nekdo pripravi. A vcera mi dali quinou, kterou pro me koupili!

Barevně vyvážené,
čerstvé a křupavé
Miluji arašídové máslo a salát!


Čas na svačinku


Ve stredu jsme mely lekci s nove pokrtenou (skoro rok) Ester, maminka sestry, ktera tady uz nekolik let zije s rodinou, jsou puvodne z Filipin. Jsou hrozne fajn a krmi nas Turony (dobrota z bananu - recept je na blogu) a potom jsme navstivily jednu nemocnou sestru a zpivaly ji pisen. Bylo to mile.



Hodně se ochladilo,
zima je prý ve dveřích







Ve ctvtek jsme navstivily jednu neaktivni sestru. Byla hrozne fajn a ja jsem citila, ze se s ni mam podelit o to, jak ja urcuju, co je spravne a co ne, protoze mnohdy nam i lide v cirkvi rikaji ruzne veci, ale my musime vedet sami pro sebe, ze to, co delame je spravne. A tak jsem ji rekla, ze vsechno, co nabada k dobremu je od Boha a vsechno, co nabada ke zlemu je od Satana. A ze je potreba se tim ridit za vsech okolnosti, nehlede na to, co kdo rika. A vite co? V nedeli byla s celou rodinou na shromazdeni!


Potom jsme pomahaly v domove duchodcu (takovem luxusnim, jak jinak, kdyz slouzim v takove bohate oblasti, pobyt v domove stoji pro jednu osobu 5000 dolaru mesicne) 
s narozeninovou oslavou v oddeleni lidi s demenci. Bylo to moc fajn, dokonce jsme s nimi tancovaly a s nekterymi se dalo i povidat.

V patek ovsem prestala veskera legrace, od uterka se citelne ochlazovalo, ale patek teda, 11 supnu celsia a dest. A my jsme cele odpoledne pochodovaly venku a snazily jsme se navstivit nejake lidi. Jenze vetsina byla pryc, takze zcela neuspesne odpoledne, ovsem, snazily jsme se a to se pocita.  

Zateplujeme a chodíme
v podzimních botách 
V sobotu vyslo slunicko a tak jsme odpoledne pomahali jedne nemocne pani s natiranim plotu (ja jsem skrabala barvu dolu!) a bylo to skvele, opravdu byla moc rada. Ma rakovinu a tak ji to jde vsechno pomalu. 

A vecer jsme byly na veceri u... hadejte koho... u Vrbovych!!!!! Ale u jejich syna, s rodici jsem se jeste nesetkala. Pokusim se je taky kontaktovat, ale jsou uz velmi velmi stari (tatínkovi Vrbovi je 95 let, jeho žena je o 2 roky starší, ale oba jsou úžasně čilí).

S bratrem Vrbou
a jeho manželkou
Kvůli spojům měly sestry
velké zpoždění,
tak směly na cestu
k Vrbovým výjimečně
použít auto









Rodina bratra Vrby je původem z Československa, jeho tatínek pokřtil 25.7.1962 manžele Moravcovy z odbočky Ostrava, kteří jsou s nimi dodnes v kontaktu, Vrbovi v roce 1968 emigrovali do Kanady. Jejich syn, kterého navštívily sestry, bratr Čeněk Vrba, je světově známý houslista, v roce více se můžete dočíst zde - česky a nebo tady - English
Svědectví tatínka bratra Vrby o událostech roku 1968 a Pánovu požehnání si můžete přečíst v samostatném příspěvku.

Nedele byla fajn, historka nakonec. Manzele, u kterych ted bydlime, odjeli na tri tydny do Evropy na dovolenou a tak jim hlidame dum (a mame ho cely pro sebe).  A starame se jim o kytky a taky jsme meli krmit rybicku. Tak jsme obdrzeli instrukce, ale co se nestalo. Hned druhy den, pote, co odjeli, jsme ji zapomnely rano nakrmit a vecer prijdeme, chci ji nakrmit a co nevidim! Rybicka je mrtva.... no tak premyslime, co budeme delat... nechaly jsme ji tam a v nedeli u vecere jsme se zminily, ze tedy rybicka zemrela a maminka rodiny, u ktere jsme jedly rekla, ze jejich syn vzdycky musi odklizet mrtva zvirata... ze nikdo jiny to u nich nedela. No a tak chudak syn jel s nami domu a cele nase procesi (my dve, maminka, syn a jejich nejmladsi syn) jsme sledovali, jak mila rybicka mizi v zachodove mise. Ja vim, asi to je trapne, ale my jsme se nejak baly ji vylovit a vubec).... no, obcas je to „vesele“.

V jednom z těchto
domů se odehrálo
rybí drama
Sestry, sestry, vám už asi mnoho
 zvířátek nikdo nesvěří,
ale budiž vám útěchou,
že rybička bez jednoho
nakrmení neumře,
 příčina musela být jiná

Mej se vsichni krasne. Vim, ze modlitba funguje na 100%, vyzkousejte sami (to je jak reklama, coz?)

Krátká výměna sester...
Kuk!
                       














... a zase zpátky ke své společnici - trenérce
Vase Zuzi   



P.S. Dekuju vsem za dopisy, udelaly mi znovu obrovskou radost !!! Uz posilam odpovedi.

Žádné komentáře:

Okomentovat