pátek 8. srpna 2014

Banff (04.08.2014)


 Banff  (04.08.2014)

Vcera nas jedna moc hodna sestra vzala na velky vylet do Banff ! Je to narodni park Kanady a opravdu nadhera, nekomu se nepodari dostat se tam za celou misii a ja jsem tu ani ne tyden! Bylo to prekrasne. Vsude spousta stromu, volnych plani, jezer, voda byla tak pruzracne cista !!! Videly jsme Louise Lake a potom jsme sly "turu", ve skutecnosti to byla kraticka prochazka v Johnson's Canyon. Vsude vonely borovice a bylo to nadherne. Fotky asi reknou vice. 

Pohled z příjezdové cesty
Abyste nemuseli překlikávat na Vikipedii, stáhla jsem od tamtud následující informace o tomto národním parku:
Národní park Banff je nejstarší kanadský národní park zaujímající rozlohu 6 640 km2. Rozkládá se v jihozápadní Albertě 120km od Calgary a byl založen roku 1885. Tento park nabízí krásné scenérie Skalnatých hor a krásné pohledy na jezero Louise. Na území parku leží městečko Banff, jež je považováno za turistické centrum oblasti.

Park nabízí krásné scenérie Skalnatých hor
a pohledy na jezero Louise
Jezero zblízka


Jezero Louise
Na severu sousedí s Národním parkem Jasper, na hranici s Britskou Kolumbií sousedí s národními parky Yoho a Kootenay. Na jihu sousedí s Provinčním parkem Kananaskis Country.




Zuzi se společnicemi
Zuzi, společnice a "jedna moc hodná sestra"

Vývoj Národního parku Banff se odehrával v konfliktu mezi ochranou přírody a rozvojem oblasti. Poté, co byly v oblasti objeveny termální prameny, rozhodl se tehdejší kanadský premiér John A. Macdonald ukončit spory o právo na komerční využití oblasti tím, že oblast pramenů v roce 1885 vyhlásil za malou chráněnou rezervaci, která se později rozšířila do dnešní rozlohy parku. Původní rozloha parku byla pouhých 26 kilometrů čtverečních. K prvnímu rozšíření parku došlo v roce 1887, kdy se chráněná oblast rozšířila na 674 km² a získala název Rocky Mountains Park. Stala se tak prvním národním parkem v Kanadě a po Yellowstonském národním parku v USA druhým v Severní Americe. K rozvoji parku významně přispěla Canadian Pacific Railway, která protla území parku již v roce 1875. Pro automobily se stalo město Banff přístupné až v roce 1911. V témže roce park dosáhl také největší rozlohy - 11 400 km², poté byla jeho velikost zredukována a ještě několikrát změněna. Dnešní rozlohu a název má park od roku 1930. Pojmenován byl podle železniční zastávky, dnešního města Banff.


U jezera Louise


Restaurace je zvenčí
docela běžná
...ale podívejte se na ten výhled.
Tady musí chutnat
úplně každému

















Johnson´s Canyon

Jak divoká je asi ta voda? - Johnson´s Canyon

Síla v Johnson´s Canyon
Johnson´s Canyon


Vodopád








Ačkoliv to tak nevypadá, Zuzi psala, že chvílemi bylo od vody bylo dost chladno.
Johnson´s Canyon

Johnson´s Canyon
Johnson´s Canyon



Kolik asi je to metrů nad zemí?

Poslední výzkumy této louky ukázaly,
 že v národním parku Banff se objevil zcela nový druh květeny.
Od původních  druhů se liší pouze tím, že je zhruba o hlavu větší.
A je to právě výskyt hlavy, který dává botanikům velkou naději,
 že objeví  i  další drobné rozdíly :-)

Jsme rádi, že jste měly tak krásný výlet, sestry. A teď zpátky do práce.
Těšíme se na další příspěvky.



Žádné komentáře:

Okomentovat